• UNITAS AMSTERDAM

    UNITAS AMSTERDAM
  • UNITAS AMSTERDAM

    UNITAS AMSTERDAM
  • UNITAS AMSTERDAM

    UNITAS AMSTERDAM
0001

Over ons

Studeren of 100% student zijn?

Wat wil ik?

In een studentenleven moet je veel keuzes maken. Je hebt al gekozen voor een studie die bij je past en die je uitdagend lijkt. Je besloot naar onze mooie hoofdstad te trekken om daar jouw eigen studentenleven in te richten. Misschien heb je zelfs al een kamer en beslis je over je eigen huishouden. Nu sta je voor de keuze “Is een studentenvereniging wat voor mij?”. Wil je het alleen bij je studie houden of is een studentenleven toch meer dan alleen studeren?

 

Wat mis ik?

Sinds 1911 is Unitas een begrip in de Amsterdamse studentenwereld. Als op twee na grootste vereniging van Amsterdam is Unitas groot genoeg om de vetste feesten en gala’s te organiseren, maar tegelijkertijd klein genoeg om je niet te laten verdwijnen in de massa.

Onze vereniging telt twee mannen-, drie vrouwen- en zeven gemengde disputen, stuk voor stuk met een uniek karakter en eigen gebruiken. Een dispuut heeft zo’n 30 à 40 actieve leden. Je leert hier niet alleen je jaargenoten kennen, maar ook ouderejaars. Daarnaast zijn er reünisten, dat zijn oud leden van het dispuut. Vaak zijn zij nog erg betrokken, ze hebben immers vriendschappen voor het leven opgebouwd in hun dispuut.

Elk lid van Unitas wordt in zijn eerste jaar opgenomen in zo’n dispuut. Er is voor ieder wat wils, van traditioneel tot meer vrijblijvend. Als lid van een dispuut bezoek je natuurlijk samen de wekelijkse borrel op de dinsdag of woensdagavond in de Sociëteit, S.A.L.V.E. Toch is lid zijn nog zoveel meer dan alleen borrelen en mooie Unitas feesten. Van een zonnige middag varen met je dispuutssloep tot juist samen op een frisse wintersport. Koningsdag op een boot met eigen DJ of toch een festival pakken? Chique diners en gala’s op de vetste locaties. Alles is mogelijk! Je gaat veel dingen meemaken die anders ondenkbaar zouden zijn. Je hoort niet alleen mooie verhalen, je creëert ze.

 

Wat kan ik er uit halen?

Behalve al die fantastisch leuke dingen heeft een lidmaatschap ook aspecten waar je in je ontwikkeling veel aan hebt. Bij Unitas kun je veel commissie- en bestuurservaring opdoen, dit kun je later goed gebruiken in je verdere loopbaan. Ook kun je aan de meest uiteenlopende carrière activiteiten deelnemen. We zien vaak dat reünisten jongere leden van Unitas aan een stageplaats of baan helpen. Vrienden van de borrel blijken uiteindelijk zakenpartners te worden. Het grote sociale netwerk dat je op zult bouwen is dus niet alleen leuk en gezellig, ook op het vlak van studie en werk heb je er veel aan.

Foto's

Verenigingsjaar in het kort

Leden aan het woord

Swipe naar rechts voor meer leden aan het woord!→

Huizen van Unitas

Het is een frustratie van het overgrote deel van de Amsterdamse studenten: de huisvesting. Ellenlange wachtrijen bij makelaars en websites, vele hospiteeravonden en wanhopige oproepen op social media. Het vinden van een betaalbare kamer is voor de Amsterdamse student absoluut niet eenvoudig. Een voordeel van lid zijn bij Unitas: de vele studentenhuizen binnen de vereniging. Veel leden zijn via Unitas aan een kamer gekomen. We hebben een aantal huizen gevraagd naar hun ervaringen om zo een sfeerimpressie te geven.

Laplace

In een prachtige buurt in Oost wordt een eengezinswoning bewoond door vier mannelijke leden van een gemengd dispuut. Het huis op de Laplacestraat wordt al acht jaar bewoond door leden van hetzelfde college. Elke paar jaar wordt er doorgewisseld, waardoor de bewoners altijd actieve en enthousiaste studenten blijven. Omdat de woning al langer wordt gebruikt, zijn er ook tradities ontstaan. Zo is er de vaste ‘Laplaceavond’, wordt er vaak samen gegeten en gaan de bewoners op huisweekend. Door met andere leden van Unitas of je college samen te wonen bouw je dus nog een betere band op, die er juist voor zorgt dat je je studententijd nog completer en mooier maakt!

Laplace

Merwedeplein

Op het Merwedeplein wonen drie dames uit drie verschillende disputen, zowel gemengd als ongemengd. Alle drie zitten ze in hun eerste jaar en via een andere Unitasser hebben ze dit nederige stulpje in de Rivierenbuurt gevonden. Ondanks dat ze bij verschillende disputen zitten hebben ze genoeg tijd om leuke dingen met elkaar te doen. Samen eten, uitgaan of lekker speciaalbiertjes drinken op het plein komt dan ook geregeld voor. Maar niet alleen met elkaar hebben ze het gezellig, voor iedere borrel komen er mensen eten om goed in de stemming te komen. Hierdoor is er ook een goede band ontstaan tussen hun disputen. Daarnaast steunen ze elkaar natuurlijk op de vele brakke ochtenden die in dit huis voorkomen.

Merwedeplein

Paardenstraat

Zoals Unitas bestaat uit gemengde en ongemengde disputen, zo bestaat het huis op de Paardenstraat, hartje centrum van Amsterdam, ook uit een gemengde samenstelling. Hier wonen twee mannen en een vrouw die twee disputen vertegenwoordigen. De vriendschappen die ontstaan gaan dus veel verder dan het eigen disputen. De bewoners beschikken in dit ruime huis over 2 douches, een ligbad en een riante woonkamer. Ook de slaapkamers zijn niet mis! Het is daarom de perfecte plek om je studententijd in overbodige luxe door te brengen. Naast gezellige avonden, waar zij vaak met meer dan 10 man eten, zijn ook de huisfeesten altijd weer avonden voor in de boeken. Al met al is het dus nooit stil en saai en maakt dit huis hun tijd bij Unitas nóg plezieriger.

Paardenstraat

Intercity Verbond

Unitas Amsterdam heeft in 2004 samen met studentenverenigingen uit andere steden binnen Nederland het Intercity Verbond – ook wel ICV – opgericht. Dit is een samenwerking tussen L.V.V.S. Augustinus (Leiden), Unitas S.R. (Utrecht), S.S.R.-Rotterdam en natuurlijk wijzelf Unitas Amsterdam.

Er zijn verschillende redenen waarom deze vier verenigingen samen zijn gekomen. De voornaamste is dat wij min of meer hetzelfde karakter en dezelfde tradities handhaven. Om deze reden kunnen we het goed met elkaar vinden en zijn onze gezamenlijke activiteiten erg geslaagd. Evenementen die we met elkaar ondernemen zijn o.a. een feest voor alle eerstejaars leden, een biercantus en verschillende borrels met onze besturen. Ook als Unitas Amsterdam evenementen organiseert, zoals open feesten of gala’s, weten de leden van andere verenigingen binnen het Intercity Verbond elkaar te vinden. Het verbond zorgt voor veel onderling plezier en geeft automatisch een band tussen onze leden. Oftewel, lidmaatschap bij Unitas garandeert niet alleen een toffe tijd in Amsterdam, maar ook door de rest van Nederland!

Wil je een kijkje nemen op de Facebookpagina van het Intercity Verbond?

Klik dan hier.

Ga je studeren in Leiden, Utrecht of Rotterdam? Neem dan vooral een kijkje bij een van de verenigingen die onderdeel zijn van ons Intercity Verbond:

FAQ

Veelgestelde vragen

Kost lid zijn van Unitas mij veel geld?

Geld zal altijd een grote rol spelen in het leven van een student. Je huur moet elke maand betaald worden, je moet eten en je wil ook nog leuke dingen doen. Wanneer je lid bent van Unitas betaal je in je eerste jaar 120 euro aan contributie. Dit bedrag neemt ieder jaar dat je lid bent af en valt in het niet bij wat je ervoor terug krijgt. Van de contributie worden o.a. het hele jaar veel activiteiten en feesten georganiseerd voor de leden. Daarbij zal een avond op de Sociëteit je aanzienlijk minder geld kosten dan een avondje in de kroeg, bij je dispuut heb je soms voor minder dan een euro al een biertje!

Kan ik Unitas met mijn studie combineren?

Lid zijn van Unitas betekent niet dat je de hele week aan de bar hangt. Eén keer per week borrel je met je dispuut op de Sociëteit en daarbuiten is de keuze aan jou hoe vaak je deelneemt aan activiteiten en de feesten bezoekt. Naast het hebben van een leuke studententijd vinden we het ook belangrijk dat je je studie haalt. Daarom is er tijdens de kennismakingstijd de mogelijkheid colleges en werkgroepen te bezoeken. Tijdens de tentamenperiodes zullen er geen grote activiteiten en feesten gepland worden, iedereen is dan druk bezig met studeren. Samen leren werkt stimulerend en tijdens deze periode zijn er altijd genoeg mensen die ook aan hun studie moeten werken. Het is zelfs gebleken dat het percentage afgestudeerden hoger ligt onder studenten die lid zijn van een studentenvereniging dan onder studenten die géén lid zijn.

Kom ik nog wel aan mijn andere vrienden toe?

Je borrelt in principe één keer per week met je dispuut. Dat betekent dat er nog zes dagen in de week over zijn om met andere vrienden af te spreken. Al kun je hen natuurlijk ook een keer mee nemen om een avond in de Sociëteit mee te maken.

Wat biedt Unitas naast borrelen?

Unitas is meer dan alleen bier drinken op de borrel. Het lidmaatschap zorgt ervoor dat je je breed kan ontwikkelen. Waar je als student steeds meer op je eigen studie wordt teruggeworpen, kun je bij Unitas over die grenzen heen kijken en je ontwikkelen op andere vlakken. Zoals het organiseren van evenementen, activiteiten, feesten of het samenstellen van boekwerken als het Unitas Magazine of de Almanak! Het vervullen van commissies geeft je een voorsprong op organisatorisch vlak. Bovendien verzorgt Unitas carrièredagen, diverse cursussen, bijvoorbeeld voor het maken van een goede scriptie en nog veel meer. Allemaal dingen die goed van pas kunnen komen bij je studie en in je latere carrière.

Kan ik ook later lid worden?

Per jaar is er één moment waarop mensen zich kunnen inschrijven om lid te worden. De Kennismakingstijd is namelijk altijd op een vast moment in het jaar. Je inschrijven als ouderejaars student is uiteraard ook mogelijk. Er zijn veel studenten die in hun tweede of derde studiejaar pas lid worden van een vereniging.

Hoe corporaal is Unitas?

Iedereen die lid wordt van Unitas komt bij één van de elf zeer verschillende disputen. Zo kent Unitas mannen-, vrouwen en gemengde disputen. Onderling zijn er grote verschillen. Corporaal of helemaal niet, die keuze ligt helemaal bij jezelf.

Doet Unitas aan studiebegeleiding?

Vanuit Unitas zijn er kortingen beschikbaar voor tentamentrainingen, studiehulp en bijlessen van een gerenommeerde bijles instanties. Ook wordt er jaarlijks een training aangeboden waar leden worden klaargestoomd voor een sollicitatiegesprek. De studiebegeleiding is ook binnen de disputen te vinden. Veel eerste- en tweedejaars krijgen hulp van ouderejaars studenten binnen hun dispuut. Ook zijn er vaak groepen leden die gezamenlijk studeren. Dit maakt het studeren leuker en werkt bovendien motiverend om goede studieresultaten te behalen.

Organiseert Unitas ook sportieve activiteiten?

Houd je van sportieve activiteiten? Dan zit je bij Unitas goed. Op sportief vlak organiseert Unitas een aantal activiteiten. Elk jaar organiseren we een voetbaltoernooi en daarnaast wordt elk jaar afgesloten met een groots hockeytoernooi. Daarnaast nemen een aantal disputen deel aan landelijke sportevenementen voor studenten. Op dit moment zijn er binnen Unitas ook verschillende vrienden hockey- en voetbalteams die wekelijks spelen en vele leden bezoeken samen de sportschool. Als je je dus sportief wilt uiten, dan is daar alle mogelijkheid voor!

Waar kan ik de Sociëteit van Unitas vinden?

De Sociëteit van Unitas, genaamd S.A.L.V.E., bevindt zich aan de Oudezijds Kolk 55. Dat is 2 minuten lopen van het Centraal station in het centrum van Amsterdam. Als je bij het station oversteekt en vanaf de Prins Hendrikkade de Zeedijk in loopt is het meteen de eerste straat links aan het water. Zie hieronder voor de exacte locatie op de kaart.

Staat jouw vraag er niet tussen?
Stuur dan een mailtje naar ic@unitas-amsterdam.nl. Wij proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Lid worden

Ben je (aankomend) student en wil jij lid worden Unitas Amsterdam? Schrijf je dan nu in voor de kennismakingsperiode! De kennismakingsperiode, ook wel Novitiaat genoemd, vindt plaats vanaf woensdag 5 september. Een online inschrijving is nog geen volledige inschrijving. In de dagen na je online inschrijving zal er contact met je worden opgenomen om een afspraak te maken. Tijdens deze afspraak zal je je inschrijving definitief maken, hier krijg je ook informatie over de kennismakingsperiode. Er zijn elk jaar maximaal 140 plaatsen dus zorg dat je niet te laat bent. Mochten we vol zitten geldt: Wie het eerst komt wie het eerst maalt.

Locatie

Sociëteit S.A.L.V.E.