• UNITAS AMSTERDAM

    UNITAS AMSTERDAM

Over ons

Wie we zijn

Al sinds 1911 is Unitas een begrip in de Amsterdamse studentenwereld. De vereniging is ooit opgericht met de pijlers gelijkwaardigheid en betaalbaarheid als uitgangspunten. Dit zijn twee begrippen die binnen Unitas na 105 jaar dan ook nog steeds terug te vinden zijn. Unitas is de op twee na grootste vereniging van Amsterdam en daarmee groot genoeg om de vetste feesten en gala’s te organiseren, maar tegelijkertijd klein genoeg om iedereen te kennen.

Onze vereniging telt op dit moment twee mannen-, twee vrouwen- en zeven gemengde colleges, die elk een eigen karakter kennen. Een college, ook wel een dispuut genoemd, is een vriendengroep van ongeveer 20 tot 40 personen.

 

Elk lid van Unitas komt in zijn eerste jaar terecht bij zo’n college. Typerend voor Unitas is dat er voor ieder wat wils is, van traditionele colleges tot vrijblijvende: alles is te vinden. Samen op wintersport, zeilweekend, varen met Koningsdag, kerstdiners of gewoon een avondje stappen, het kan allemaal met je college!

Naast het opbouwen van sociale contacten kun je bij Unitas ook veel commissie- en bestuurservaring opdoen. Hierdoor leer je activiteiten te organiseren, te plannen en bovendien samen te werken. Ervaring die je goed kan gebruiken in je verdere carrière!

Foto's

Bekijk hier foto’s van Unitas Amsterdam!

Gala

2da787c749b649fea22525269888f9b1-lg

BINNENSTEBUITEN @ DeClubUp

_MG_2739

105e Verjaardag U.S.A.

lustrum5

Hitjesgolf Ideeweek

24aug watermerk kopie

Leden aan het woord

Swipe naar rechts voor meer leden aan het woord!→

Huizen van Unitas

Het is een frustratie van het overgrote deel van de Amsterdamse studenten: de huisvesting. Ellenlange wachtrijen bij makelaars en websites, vele hospiteeravonden en wanhopige oproepen op social media. Het vinden van een betaalbare kamer is voor de Amsterdamse student absoluut niet eenvoudig. Een voordeel van lid zijn bij Unitas: de vele studentenhuizen binnen de vereniging. Veel leden zijn via Unitas aan een kamer gekomen. We hebben een aantal huizen gevraagd naar hun ervaringen om zo een sfeerimpressie te geven.

Zoomstraat

Casa Zoomstraat bestaat inmiddels alweer anderhalf jaar, vier tweedejaars vrouwen wonen samen in de Rivierenbuurt. De dames hebben elkaar in hun eerste jaar bij Unitas ontmoet en hebben uiteindelijk gezamenlijk een huis gevonden. Het unieke is dat het huis verdeeld is in leden van allebei de vrouwencolleges. Het huis heeft een grote keuken; hier wordt veel gelachen, geborreld en uitgebrakt op de bank. Dat de dames het erg gezellig hebben is ook de onderbuurvrouw niet ontgaan: zij is snel na hun komst met de noorderzon vertrokken.

zoomstraat2

Nassaukade

Op kruipafstand van het Leidseplein bevindt zich het herenhuis aan de Nassaukade. Sinds 2005 wonen hier vier heren van hetzelfde college en in die tijd heeft het huis veel historie opgebouwd. Gezamenlijk naar de borrel gaan en genieten van feestjes is ook in dit huis een gebruikelijk tafereel. Echter, de bewoners van de Nassaukade blinken niet alleen uit in het nachtleven. Dubbele bachelors en honoursprogramma’s zijn ook aan de orde van de dag. Het huis ligt vlakbij het vondelpark. De heren van de Nassaukade brengen hier dan ook menig dagje door onder het genot van een barbecue, of ploeterend op de hardloopschoenen. Ondanks alle drukte vinden zij ook in dit Unitas huis nog genoeg tijd om gezamenlijk te bankhangen: de Nassaukade is een veelzijdig huis.

IMG_0050

De Clerp

Het huis aan de Clercqstraat a.k.a. de Clerp viert dit jaar haar sweet sixteen. Al sinds 2000 is dit huis een dispuutshuis van een van de gemengde colleges die Unitas rijk is. Ondanks dat de bewoners van dit huis bij een gemengd college zitten, is het een ongemengd huis.  Al is de samenstelling wel flink veranderd in de loop der jaren. Begon de Clerp ooit als een mannenhuis, zijn het tegenwoordig tien vrouwen die er de dienst uitmaken! Regelmatig worden er zogenaamde ‘clerpactiviteiten’ georganiseerd, zo vond er onder andere de kroegentocht door de straat, het jaarlijkse kerstdiner en een geslaagd walking dinner, met in elke kamer een andere gang en ander thema, plaats. Met bewoners uit de jaren 2009 tot en met 2015 is het een zeer divers huis, waar wij allemaal met veel plezier wonen!

foto clerp2

Een vereningingsjaar in het kort

De introductieperiode zit er op en je mag je met trots lid noemen van Unitas Amsterdam! Eens je plek dan ook bij een college hebt gevonden, kijk je met verlangen uit naar de borrel op dinsdag of woensdag. Je loopt binnen op Sociëteit S.A.L.V.E., richting de ton en daar liggen de dobbelstenen al klaar. Tussendoor even naar de kiptent of McDonalds of lekker een tosti halen in de Tweede Bar, het kan allemaal! Voor je het weet is het dan ook weer november. DC Confetti tovert de hele sociëteit om in een high school, pyjama party … Je kunt het zo gek niet bedenken! En na die eerste maanden is het alweer tijd voor het AC Eindfeest! De AC belooft je het mooiste feestje na de tentamens, voor iedereen weer naar het thuisfront gaat om de feestdagen door te brengen.

Na een deugddoend kerstreces is het dan weer tijd voor de Dies Natalis, oftewel de verjaardag van de vereniging! Twee weken lang wordt dat gevierd! Een pullenfeest met de DJ van de Kleine, Unitas die de leukste clubs van Amsterdam overneemt en als klapper op de vuurpijl een sprookjesachtig gala in een kasteel of fort. Niets is wat het lijkt, tempus fugit of Unite Us, alles in een gaaf thema!

Als iedereen weer is bekomen van de Dies, worden alle mores achter ons gelaten. Na een geweldige overnameweek zet de Senaat weer voet aan de sociëteit. Eind mei wordt de verjaardag van ons geliefde sociëteit S.A.L.V.E. dan ook gevierd! En dan is er nog maar een maand voor het zomerreces. Iedereen geniet ultiem van de laatste borrels en dan staat het AC Eindfeest alweer op de agenda! De laatste avond zuipen, feesten en genieten met al je vrienden voor de zomer begint!

Intercity Verbond

Unitas Amsterdam is in het jaar 2004 een verbond aan gegaan met studentenverenigingen uit andere steden binnen Nederland. Wie maken er deel uit van dit verbond, waarom is het er en wat ondernemen we als verenigingen met elkaar?

De verenigingen die samen met Unitas Amsterdam in het Intercity Verbond – ook wel ICV genaamd – zitten, zijn als volgt: L.V.V.S. Augustinus (Leiden), Unitas S.R. (Utrecht) en S.S.R.-Rotterdam. Er zijn verschillende redenen waarom deze vier verenigingen samen zijn gekomen. De voornaamste is dat wij hetzelfde karakter en dezelfde tradities handhaven. Om die reden kunnen we het goed met elkaar vinden en zijn gezamenlijke activiteiten altijd erg geslaagd. Evenement die we ondernemen met elkaar zijn onder andere het eerstejaarsfeest, de biercantus en verschillende de borrels en grote feesten met onze besturen. Ook als Unitas Amsterdam evenementen organiseert, zoals open feesten of gala’s, zijn de verenigingen van het Intercity Verbond vaak bij elkaar te vinden. Het verbond zorgt voor veel onderling plezier en geeft automatisch een band tussen onze leden. Oftewel, lidmaatschap bij Unitas garandeert niet alleen een toffe tijd in Amsterdam, maar ook door de rest van Nederland!

Wil je een kijkje nemen op de Facebookpagina van het Intercity Verbond? Klik dan hier.

Ga je studeren in Leiden, Utrecht of Rotterdam? Neem dan vooral een kijkje bij een van de verenigingen die onderdeel zijn van ons Intercity Verbond:

FAQ

Veelgestelde vragen

Kost lid zijn van Unitas mij veel geld?

Geld zal altijd een grote rol spelen in het leven van een student. Je huur moet elke maand betaald worden, je moet eten en je wilt ook nog leuke dingen doen. Wanneer je lid bent van Unitas betaal je in je eerste jaar 120 euro aan contributie. Dit bedrag neemt ieder jaar dat je lid bent af en valt in het niet bij wat je ervoor terug krijgt. Van de contributie worden o.a. het hele jaar veel activiteiten en feesten georganiseerd voor de leden. Daarbij zal een avond op de sociëteit je aanzienlijk minder geld kosten dan een avondje in de kroeg, bij je college drink je soms voor minder dan een euro!

Kan ik Unitas met mijn studie combineren?

Lid zijn van Unitas betekent niet dat je de hele week aan de bar hangt. Eén keer per week borrel je met je college op de sociëteit en daarbuiten is de keuze aan jou hoe vaak je deelneemt aan activiteiten en de feesten bezoekt. Tijdens de tentamenperiodes zullen er natuurlijk geen grote activiteiten en feesten plaatsvinden, iedereen is dan druk bezig met leren. Samen leren werkt stimulerend en tijdens deze periode zijn er altijd genoeg mensen die ook aan hun studie moeten werken. Het is zelfs gebleken dat het percentage afgestudeerden hoger ligt onder studenten die lid zijn van een studentenvereniging dan onder studenten die géén lid zijn.

Kom ik nog wel aan mijn andere vrienden toe?

Je borrelt je één keer per week met je college. Dat betekent dat er nog 6 dagen in de week over zijn om met andere vrienden af te spreken. Het is natuurlijk ook mogelijk om vrienden een avondje mee te nemen naar de sociëteit.

Wat biedt Unitas naast borrelen?

Buiten de borrel, is Unitas meer dan alleen maar bier. Het lidmaatschap zorgt ervoor dat je je breed kan ontwikkelen. Waar je als student steeds meer op je eigen studie wordt teruggeworpen, kun je bij Unitas daarbuiten kijken en je ontwikkelen op andere vlakken. Zoals bijvoorbeeld het organiseren van evenementen, activiteiten, feesten of het samenstellen van boekwerken als het Unitas Magazine of de almanak! Het vervullen van commissies geeft je een voorsprong op organisatorisch vlak, die je goed van pas kan komen in je latere carrière.

Is het verstandig lid te worden nu het sociaal leenstelsel is ingevoerd?

Het sociaal leenstelsel verandert niks aan je keuze. Of je nu lid wordt of niet: het leenstelsel komt er. Juist in het huidige studieklimaat kan lidmaatschap bij Unitas je veel opleveren. Tijdens je lidmaatschap bouw je een groot netwerk op met mensen uit veel verschillende vakgebieden. Daarnaast heb je de mogelijkheid om commissies en bestuursfuncties te vervullen, waarmee je jouw organisatorische vaardigheden kunt ontwikkelen. Het lidmaatschap bij Unitas biedt dus juist handvaten voor jouw toekomstige carrière. Ook is gebleken dat het percentage afgestudeerden onder studenten die lid zijn hoger ligt dan onder studenten die geen lid zijn. Mocht het financiële aspect alsnog in je hoofd zitten: een van de pijlers van Unitas is betaalbaarheid; Unitas probeert de kosten voor de leden zo laag mogelijk te houden.jk te houden.

.

Hoe corporaal is Unitas?

Iedereen die lid wordt van Unitas komt bij één van de elf zeer verschillende colleges. Zo kent Unitas mannen-, vrouwen en gemengde colleges. Er is dan ook altijd wel een college dat bij jou past. Onderling zijn er grote verschillen. Corporaal of helemaal niet, de keuze ligt helemaal bij jezelf.

Waar kan ik de sociëteit van Unitas vinden?

De Sociëteit van Unitas, genaamd S.A.L.V.E., bevindt zich aan de Oudezijds Kolk 55. Dat is 2 minuten lopen van het Centraal station. Als je bij het station oversteekt richting het centrum ga je links de Zeedijk op. Aan de eerste straat links aan het water vind je onze sociëteit! Onder het kopje contact kan je nog een kaartje vinden.

Kan ik ook later lid worden?

Per jaar is er één moment waarop mensen zich kunnen inschrijven en lid kunnen worden. Dit is zo omdat er maar een keer per jaar het Novitiaat, het enige verplichte onderdeel van Unitas, georganiseerd wordt. Lid worden als ouderejaars student is uiteraard ook mogelijk. Er zijn veel studenten die in hun tweede of derde studiejaar pas lid worden van een vereniging.

Organiseert Unitas ook sportieve activiteiten?

Hou je van sportieve activiteiten? Dan zit je bij Unitas goed. Op sportief vlak organiseert Unitas een aantal activiteiten. Elk jaar organiseren we een voetbaltoernooi voor de vereniging, en daarnaast wordt elk jaar afgesloten met een groots hockeytoernooi. Op het moment zijn er binnen Unitas ook twee vrienden hockey- en voetbalteams. Als je je dus sportief wilt uiten, dan is daar alle mogelijkheid voor!.

Doet Unitas aan studiebegeleiding?

Vanuit Unitas worden er kortingen verschaft voor tentamentrainingen, studiehulp en bijlessen van een gerenommeerde bijlesinstantie. Ook wordt er jaarlijks een training aangeboden waar leden worden klaargestoomd voor een sollicitatiegesprek. De studiebegeleiding is ook binnen de colleges te vinden. Veel eerste –en tweedejaars krijgen hulp van ouderejaars studenten binnen hun college. Ook zijn er vaak groepen leden die gezamenlijk studeren. Deze sociale druk helpt zeker mee voor goede studieresultaten!

Staat jouw vraag er niet tussen?
Stuur dan een mailtje naar ic@unitas-amsterdam.nl. Wij proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Lid worden

Ben je (aankomend) student en lijkt het je leuk om lid te worden van Unitas? Schrijf je dan nu in voor het Novitiaat! Het Novitiaat, ofwel de kennismakingsperiode, vindt plaats vanaf woensdag 6 september.
Een online inschrijving is nog geen volledige inschrijving. Je doet een aanbetaling van €30 en vervolgens zal er contact met je worden opgenomen om een afspraak te maken. Tijdens deze afspraak kan je je inschrijving definitief maken, hier krijg je ook informatie over het Novitiaat. Het Novitiaat kost totaal €65.
Er zijn elk jaar maximaal 140 plaatsen dus zorg dat je niet te laat bent. Mochten we vol zitten geldt: Wie het eerst komt wie het eerst maalt.

Locatie

Sociëteit S.A.L.V.E.