• UNITAS AMSTERDAM

    UNITAS AMSTERDAM
  • UNITAS AMSTERDAM

    UNITAS AMSTERDAM
  • UNITAS AMSTERDAM

    UNITAS AMSTERDAM

Over ons

Studeren of 100% student zijn?

Wat wil ik?

In een studentenleven moet je veel keuzes maken. Je hebt al gekozen voor een studie die bij je past en die je uitdagend lijkt. Je besloot naar onze mooie hoofdstad te trekken om daar jouw eigen studentenleven in te richten. Misschien heb je zelfs al een kamer en beslis je over je eigen huishouden. Nu sta je voor de keuze “Is een studentenvereniging wat voor mij?”. Wil je het alleen bij je studie houden of is een studentenleven toch meer dan alleen studeren?

Wat mis ik?

Sinds 1911 is Unitas een begrip in de Amsterdamse studentenwereld. Als op twee na grootste vereniging van Amsterdam is Unitas groot genoeg om de vetste feesten en gala’s te organiseren, maar tegelijkertijd klein genoeg om je niet te laten verdwijnen in de massa.
Onze vereniging telt twee mannen-, twee vrouwen- en zeven gemengde colleges, stuk voor stuk met een uniek karakter en eigen gebruiken. Een college, ook wel een dispuut genoemd, is een vriendengroep met zo’n 30 à 40 personen aan actieve leden. Je leert hier niet alleen je jaargenoten kennen, maar ook ouderejaars leden. Daarnaast heeft ieder dispuut reünisten, dat zijn oud leden van het dispuut. Vaak zijn zij nog erg betrokken, ze hebben immers vriendschappen voor het leven opgebouwd in hun dispuut. Daarom wordt er ook voor hen nog regelmatig wat georganiseerd. Je lidmaatschap is dus ook nog ver na je studententijd waardevol.

Elk lid van Unitas wordt in zijn eerste jaar opgenomen in zo’n dispuut. Typerend voor Unitas is dat er voor ieder wat wils is, van traditioneel tot meer vrijblijvend: alles is te vinden binnen onze vereniging. Ben je eenmaal lid van een dispuut, dan bezoek je natuurlijk samen de wekelijkse borrel op de dinsdag of woensdagavond in de sociëteit, S.A.L.V.E.
Toch is lid zijn nog zoveel meer dan alleen borrelen en mooie Unitas feesten. Van een zonnige middag varen met je dispuutssloep tot juist samen op een frisse wintersport. Zeilweekenden en citytrips of reizen naar verre oorden. Koningsdag op een boot met eigen DJ of toch een festival pakken? Chique kerstdiners en gala’s, of een avondje stappen in de stad? Alles is mogelijk! Je gaat veel dingen meemaken die anders ondenkbaar zouden zijn. Je hoort niet alleen mooie verhalen, je creëert ze.

Wat kan ik er uit halen?

Behalve al die fantastisch leuke dingen heeft een lidmaatschap ook aspecten waar je in je ontwikkeling veel aan hebt. Bij Unitas kun je veel commissie- en bestuurservaring opdoen, hoewel je hier misschien nu nog niet echt mee bezig bent zijn dit ervaringen die je later goed kunt gebruiken in je verdere loopbaan. Ook kun je aan de meest uiteenlopende carrière activiteiten deelnemen. Denk maar eens aan een scriptie workshop, of een linkedin fotoshoot. We zien vaak dat reünisten de jongere leden van Unitas aan een stageplaats of baan helpen. Vrienden van de borrel blijken uiteindelijk zakenpartners te worden. Het grote sociale netwerk dat je op zult bouwen is dus niet alleen leuk en gezellig, ook op het vlak van studie en werk heb je er veel aan.

Foto's

Verenigingsjaar in het kort

Leden aan het woord

Swipe naar rechts voor meer leden aan het woord!→

Huizen van Unitas

Het is een frustratie van het overgrote deel van de Amsterdamse studenten: de huisvesting. Ellenlange wachtrijen bij makelaars en websites, vele hospiteeravonden en wanhopige oproepen op social media. Het vinden van een betaalbare kamer is voor de Amsterdamse student absoluut niet eenvoudig. Een voordeel van lid zijn bij Unitas: de vele studentenhuizen binnen de vereniging. Veel leden zijn via Unitas aan een kamer gekomen. We hebben een aantal huizen gevraagd naar hun ervaringen om zo een sfeerimpressie te geven.

Zoomstraat

Casa Zoomstraat bestaat inmiddels alweer anderhalf jaar, vier tweedejaars vrouwen wonen samen in de Rivierenbuurt. De dames hebben elkaar in hun eerste jaar bij Unitas ontmoet en hebben uiteindelijk gezamenlijk een huis gevonden. Het unieke is dat het huis verdeeld is in leden van allebei de vrouwencolleges. Het huis heeft een grote keuken; hier wordt veel gelachen, geborreld en uitgebrakt op de bank. Dat de dames het erg gezellig hebben is ook de onderbuurvrouw niet ontgaan: zij is snel na hun komst met de noorderzon vertrokken.

zoomstraat2

Nassaukade

Op kruipafstand van het Leidseplein bevindt zich het herenhuis aan de Nassaukade. Sinds 2005 wonen hier vier heren van hetzelfde college en in die tijd heeft het huis veel historie opgebouwd. Gezamenlijk naar de borrel gaan en genieten van feestjes is ook in dit huis een gebruikelijk tafereel. Echter, de bewoners van de Nassaukade blinken niet alleen uit in het nachtleven. Dubbele bachelors en honoursprogramma’s zijn ook aan de orde van de dag. Het huis ligt vlakbij het vondelpark. De heren van de Nassaukade brengen hier dan ook menig dagje door onder het genot van een barbecue, of ploeterend op de hardloopschoenen. Ondanks alle drukte vinden zij ook in dit Unitas huis nog genoeg tijd om gezamenlijk te bankhangen: de Nassaukade is een veelzijdig huis.

IMG_0050

De Clerp

Het huis aan de Clercqstraat a.k.a. de Clerp viert dit jaar haar sweet sixteen. Al sinds 2000 is dit huis een dispuutshuis van een van de gemengde colleges die Unitas rijk is. Ondanks dat de bewoners van dit huis bij een gemengd college zitten, is het een ongemengd huis.  Al is de samenstelling wel flink veranderd in de loop der jaren. Begon de Clerp ooit als een mannenhuis, zijn het tegenwoordig tien vrouwen die er de dienst uitmaken! Regelmatig worden er zogenaamde ‘clerpactiviteiten’ georganiseerd, zo vond er onder andere de kroegentocht door de straat, het jaarlijkse kerstdiner en een geslaagd walking dinner, met in elke kamer een andere gang en ander thema, plaats. Met bewoners uit de jaren 2009 tot en met 2015 is het een zeer divers huis, waar wij allemaal met veel plezier wonen!

foto clerp2

Intercity Verbond

Unitas Amsterdam is in het jaar 2004 een verbond aan gegaan met studentenverenigingen uit andere steden binnen Nederland. Wie maken er deel uit van dit verbond, waarom is het er en wat ondernemen we als verenigingen met elkaar?

De verenigingen die samen met Unitas Amsterdam in het Intercity Verbond – ook wel ICV genaamd – zitten, zijn als volgt: L.V.V.S. Augustinus (Leiden), Unitas S.R. (Utrecht) en S.S.R.-Rotterdam. Er zijn verschillende redenen waarom deze vier verenigingen samen zijn gekomen. De voornaamste is dat wij hetzelfde karakter en dezelfde tradities handhaven. Om die reden kunnen we het goed met elkaar vinden en zijn gezamenlijke activiteiten altijd erg geslaagd. Evenement die we ondernemen met elkaar zijn onder andere het eerstejaarsfeest, de biercantus en verschillende de borrels en grote feesten met onze besturen. Ook als Unitas Amsterdam evenementen organiseert, zoals open feesten of gala’s, zijn de verenigingen van het Intercity Verbond vaak bij elkaar te vinden. Het verbond zorgt voor veel onderling plezier en geeft automatisch een band tussen onze leden. Oftewel, lidmaatschap bij Unitas garandeert niet alleen een toffe tijd in Amsterdam, maar ook door de rest van Nederland!

Wil je een kijkje nemen op de Facebookpagina van het Intercity Verbond? Klik dan hier.

Ga je studeren in Leiden, Utrecht of Rotterdam? Neem dan vooral een kijkje bij een van de verenigingen die onderdeel zijn van ons Intercity Verbond:

FAQ

Veelgestelde vragen

Kost lid zijn van Unitas mij veel geld?

Geld zal altijd een grote rol spelen in het leven van een student. Je huur moet elke maand betaald worden, je moet eten en je wilt ook nog leuke dingen doen. Wanneer je lid bent van Unitas betaal je in je eerste jaar 120 euro aan contributie. Dit bedrag neemt ieder jaar dat je lid bent af en valt in het niet bij wat je ervoor terug krijgt. Van de contributie worden o.a. het hele jaar veel activiteiten en feesten georganiseerd voor de leden. Daarbij zal een avond op de sociëteit je aanzienlijk minder geld kosten dan een avondje in de kroeg, bij je college drink je soms voor minder dan een euro!

Kan ik Unitas met mijn studie combineren?

Lid zijn van Unitas betekent niet dat je de hele week aan de bar hangt. Eén keer per week borrel je met je college op de sociëteit en daarbuiten is de keuze aan jou hoe vaak je deelneemt aan activiteiten en de feesten bezoekt. Tijdens de tentamenperiodes zullen er natuurlijk geen grote activiteiten en feesten plaatsvinden, iedereen is dan druk bezig met leren. Samen leren werkt stimulerend en tijdens deze periode zijn er altijd genoeg mensen die ook aan hun studie moeten werken. Het is zelfs gebleken dat het percentage afgestudeerden hoger ligt onder studenten die lid zijn van een studentenvereniging dan onder studenten die géén lid zijn.

Kom ik nog wel aan mijn andere vrienden toe?

Je borrelt je één keer per week met je college. Dat betekent dat er nog 6 dagen in de week over zijn om met andere vrienden af te spreken. Het is natuurlijk ook mogelijk om vrienden een avondje mee te nemen naar de sociëteit.

Wat biedt Unitas naast borrelen?

Buiten de borrel, is Unitas meer dan alleen maar bier. Het lidmaatschap zorgt ervoor dat je je breed kan ontwikkelen. Waar je als student steeds meer op je eigen studie wordt teruggeworpen, kun je bij Unitas daarbuiten kijken en je ontwikkelen op andere vlakken. Zoals bijvoorbeeld het organiseren van evenementen, activiteiten, feesten of het samenstellen van boekwerken als het Unitas Magazine of de almanak! Het vervullen van commissies geeft je een voorsprong op organisatorisch vlak. Bovendien verzorgt Unitas carrièredagen, cursussen voor bijvoorbeeld het maken van een goede scriptie en nog veel meer. Allemaal dingen die goed van pas kunnen komen bij je studie en in je latere carrière.

Kan ik ook later lid worden?

Per jaar is er één moment waarop mensen zich kunnen inschrijven en lid kunnen worden. Dit is zo omdat er maar een keer per jaar het Novitiaat georganiseerd wordt. Lid worden als ouderejaars student is uiteraard ook mogelijk. Er zijn veel studenten die in hun tweede of derde studiejaar pas lid worden van een vereniging.

Hoe corporaal is Unitas?

Iedereen die lid wordt van Unitas komt bij één van de elf zeer verschillende colleges. Zo kent Unitas mannen-, vrouwen en gemengde colleges. Er is dan ook altijd wel een college dat bij jou past. Onderling zijn er grote verschillen. Corporaal of helemaal niet, de keuze ligt helemaal bij jezelf.

Waar kan ik de sociëteit van Unitas vinden?

De Sociëteit van Unitas, genaamd S.A.L.V.E., bevindt zich aan de Oudezijds Kolk 55. Dat is 2 minuten lopen van het Centraal station. Als je bij het station oversteekt richting het centrum ga je links de Zeedijk op. Aan de eerste straat links aan het water vind je onze sociëteit! Onder het kopje contact kan je nog een kaartje vinden.

Doet Unitas aan studiebegeleiding?

Vanuit Unitas worden er kortingen verschaft voor tentamentrainingen, studiehulp en bijlessen van een gerenommeerde bijlesinstantie. Ook wordt er jaarlijks een training aangeboden waar leden worden klaargestoomd voor een sollicitatiegesprek. De studiebegeleiding is ook binnen de colleges te vinden. Veel eerste –en tweedejaars krijgen hulp van ouderejaars studenten binnen hun college. Ook zijn er vaak groepen leden die gezamenlijk studeren. Deze sociale druk helpt zeker mee voor goede studieresultaten!

Organiseert Unitas ook sportieve activiteiten?

Hou je van sportieve activiteiten? Dan zit je bij Unitas goed. Op sportief vlak organiseert Unitas een aantal activiteiten. Elk jaar organiseren we een voetbaltoernooi voor de vereniging, en daarnaast wordt elk jaar afgesloten met een groots hockeytoernooi. Op het moment zijn er binnen Unitas ook twee vrienden hockey- en voetbalteams. Als je je dus sportief wilt uiten, dan is daar alle mogelijkheid voor!.

Staat jouw vraag er niet tussen?
Stuur dan een mailtje naar ic@unitas-amsterdam.nl. Wij proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Lid worden

Ben je (aankomend) student en wil jij lid worden Unitas Amsterdam? Schrijf je dan nu in voor het Novitiaat! Het Novitiaat, ofwel de kennismakingsperiode, vindt plaats vanaf woensdag 6 september. Een online inschrijving is nog geen volledige inschrijving. In de dagen na je online inschrijving zal er contact met je worden opgenomen om een afspraak te maken. Tijdens deze afspraak zal je je inschrijving definitief maken, hier krijg je ook informatie over het Novitiaat. Er zijn elk jaar maximaal 140 plaatsen dus zorg dat je niet te laat bent. Mochten we vol zitten geldt: Wie het eerst komt wie het eerst maalt.

Locatie

Sociëteit S.A.L.V.E.